Kesäkuun uutiskirje

Elokuinen Vaasa kutsuu! Tule tapaamaan hankkeen tutkijoita ja asiantuntijoita Wasa Future Festivalille 12.8.

Hankkeemme järjestää paneelikeskustelun kulttuurista kaupunkien pito- ja vetovoimatekijänä Wasa Future Festivalilla 12.8. klo 13:30-14:30.

Kokemuksista ja onnistumisista ovat keskustelemassa tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen, Vaasan kaupungin kaupunginjohtaja Tomas Häyry ja hankekumppaneidemme Espoon kaupungin erityissuunnittelija Melissa Arni-Hardén, Oulun kaupungin BusinessOulun palvelupäällikkö Mari Rautiainen ja Tampereen kaupungin kansainvälisen osaamisen palveluiden johtaja Mari Taverne. Keskustelun moderoi Mari K. Niemi.


Suomen Silta -lehti: Työ pitää suomalaisia ulkomailla

Ulkosuomalaiset ja paluumuuttajat painottavat asuinmaan valinnassa erityisesti työmahdollisuuksia ja arvioivat niiden olevan parempia ulkomailla kuin Suomessa, kirjoittavat Mari K. Niemi, Ville Pitkänen ja Matti Välimäki Suomen Silta -lehden artikkelissa.

Kevään ja alkukesän aikana järjestetyt ryhmähaastattelut syventävät kyselyissä hankittua tietoa

Kevään ja alkukesän aikana olemme haastatelleet ulkosuomalaisia, paluumuuttajia, Suomessa asuvia ulkomaalaisia osaajia ja heidän puolisoitaan Teamsin välityksellä ja paikan päällä Isossa-Britanniassa. Haastattelut syventävät kyselyissä hankittua tietoa.

Ulkosuomalaishaastatteluihin osallistui eri puolilla maailmaa ja eri aikavyöhykkeillä asuvia suomalaisia. Lontoossa ja Glasgow’ssa järjestetyissä haastatteluissa tapasimme puolestaan kasvokkain Ison-Britannian ulkosuomalaisia.

Haastatteluista saatuja syötteitä käsittelemme syksyllä järjestettävissä työpajoissa Vaasassa, Helsingissä, Oulussa ja Tampereella.


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Shadia Raskin vieraskynäkirjoitus blogissamme: Kielitietoisuudella kielikynnyksen yli: millaisessa työyhteisössä myös maahan muuttanut asiantuntija loistaa?

Minkälaisia kielikynnyksiä suomalaisesta työelämästä löytyy? Mitä kielitietoisuus oikein tarkoittaa? Onko kielen oppiminen työntekijän vai työyhteisön vastuu? Miten kielikukkaset ja psykologinen turvallisuus liittyvät toisiinsa?

Näihin kysymyksiin on haettu vastauksia Moninaisesti parempi -hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää työelämän monimuotoisuutta, ja erityisesti Suomeen muuttaneiden korkeasti koulutettujen naisten työllisyyttä ja asiantuntijuutta.

Kielitietoisen työskentelyn tarkoituksena on poistaa ymmärtämisen ja osallistumisen esteitä ja mahdollistaa asiantuntijatyö myös kehittyvällä suomen kielen taidolla.
— Shadia Rask

Kahden kulttuurin perheiden järjestö Familian toiminnanjohtaja Elina Helmasen vieraskynäkirjoitus blogissamme: Kahden kulttuurin perheiden puolisot nopeammin kiinni työelämään

Jos haluamme pitää kahden kulttuurin perheet Suomessa, on kiinnitettävä huomiota työllistymisen lisäksi myös yhteiskunnalliseen asenneilmapiiriin ja rakenteelliseen rasismiin sekä perheiden hyvinvointiin ja palveluihin. Suomalaisen työelämän on moninaistuttava, oltava vastaanottavaisempi eri taustoista tuleville ihmisille sekä sallittava heikommallakin kielitaidolla työllistyminen.

Hankekumppanimme Teollisuuden palkansaajien pääsihteeri Merja Jutila Roon vieraskynäkirjoitus blogissamme: Suomessa on vetovoimaa, mutta ura vie ulkomaille

Insinööriliiton kyselyssä paljastui, että Suomessa työskentelevät muualta Suomeen tulleet asiantuntijat arvostavat yhtälailla luontoa, turvallisuutta ja suomalaista koulutusta. Mutta myös suomalainen työelämä oli vetonaula! Suomessa työskentelyyn oltiin pääasiassa tyytyväisiä. Vastauksissa korostettiin erityisesti sitä, että työn ja vapaa-ajan tasapaino on Suomessa hyvä.

Next
Next

Toukokuun uutiskirje